Expeditie France 

Avondwandelingen

Regelmatig komen we bij het vallen van de avond aan op onze eindbestemming. Dat is nu het winter is al rond een uur of vijf a zes. Meestal strekken we de benen en maken een avondwandeling om de omgeving te verkennen. La tour de nuit geeft mooie plaatjes. Soms zelfs mooier dan het ochtend beeld.

Sauternes

Zo ook eergisteravond. Na een mooie en lange tocht door de grote groen bruine bossen van Gascogne met spannende smalle ronde wegen. Onderweg naar de Pyreneeën zoeken we een slaapplaats en belanden in een klein dorpje tussen de wijnvelden en de enorme chateaus. Heel idyllisch ons uitzicht, wel berekoud. In de ochtend staat het rijp op de velden. Gelukkig werken de kacheltjes goed.

Mornac sur Suede

Gisteren stonden we bij een door een gids en de Fransen benoemd mooi dorp. Nu hebben de Fransen overal gidsen en prijzen voor, maar dit is inderdaad een lieflijk dorpje. Het was goed zoeken in de winterse verlaten straten met weinig licht en huizen met dichte luiken. De aanwezigheid van vele bordjes duiden op vele kunstenaars voor ieder wat wils. Nu echter nul nada niets. Op de eilanden zijn de huizen stralend wit en zijn de luiken blauw. In tegenstelling tot de eilanden hebben de luiken hier per huis allemaal verschillende kleuren. Het is een kleurrijk geheel zo. We eten heerlijk in het enige restaurant dat nog open is. De rekening is pittig de maaltijd exquis. Geen enkel café is nog open in het barre winterseizoen met dank aan de Courvoisier van onze gezellige Hollandse rasechte barman maken we er een gezellige avond van in onze rooie.

Lourdes

De dag erna bezoeken we ook Lourdes bij nacht. De stad zelf is afschuwelijk. Flats, grauwe straten, nog meer flats en duizenden toeristenkraampjes. Het gelovige deel met onder andere de grot van Fatima en de kathedraal is indrukwekkend groots opgezet. Voordeel van ons bezoek bij avond is dat we er maar met zo’n tien bezoekers zijn. Zo’n 40% devoot en de anderen vooral geïnteresseerd. Uiteindelijk zijn we allemaal onder de indruk. Een enorme kathedraal is boven het grotje gebouwd. Dat arme grotje moet dat alles dragen, de roem die alle ondraaglijk zieken er naar toe trekt. In de hoop op herstel. In een uitspanning hangt een microfoon met flink wat spinrag. Een verwijzing naar de dagelijkse missen die hier opgevoerd worden. Kaarsen branden van klein tot groot. De grootste die we konden ontdekken in een kaarsenstal kostte slechts 2.500 euro! Nog een groot voordeel van de keuze van een winteravond voor een bezoek, de letterlijk honderden kiosken en stalletjes met prullaria zijn gesloten, huray. Ruimte voor waar het echt om gaat.

Related posts

One Thought to “Avondwandelingen”

  1. Herman broenland

    Mooi verhaal, wij kennen de buurt. Er is s’avonds echt niets te beleven. Ben benieuwd naar het volgende verhaal.

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )