Expeditie Italia 

Bassano del Grappa

Onze geliefde vliegstek in het Noorden van Italië is Bassano del Grappa. Tussen de Italiaanse pleinen en flink bebouwde dorpen liggen een aantal landingsterreinen verscholen. Als je er als beginneling gaat vliegen is dat behoorlijk indrukwekkend. Waar kan je landen, oh jee spannend. Wij denken al in de lucht aan de ijskoude fontein, de lekkere wijn en de goddelijke buffel mozzarella, yammie. We zijn er weer!

We vliegen een aantal dagen op momenten dat de over ontwikkeling nog niet is ingezet. Wat betekent redelijk vroeg van start gaan, maar niet te vroeg anders zak je gelijk uit naar de landing. Eenmaal in de lucht is het eerst flink hard werken om boven te blijven om later flink je best te doen om weer af te kunnen dalen. Het vliegen was soms best hobbelig. Veel thermiek en onrust in de lucht boven de berg. Vlak ervoor ging dat beter. We zagen verschillende piloten een behoorlijk harde landing maken.Wij zakken rustig af naar het Treviso landingsterrein waar de auto staat. Dat halen we ijsjes en nemen we een plons in de ijskoude fontein. Beneden in het dal kan het broeierig warm zijn en dat is het. Het wordt een topdag. We eten een 100% Italiaans drie smul gangen menu en camperen bij het hoofd landingsterrein.

Panatone

Als het wat drukker wordt verplaatsen we ons naar de Panatone. Door de Corona uitbraak verblijven we liever op een wat rustigere plek. We nemen de slingerweg omhoog langs de Beppi startplek. Na het dorpje slaan we rechtsaf en komen bij de doorgang bij uitgehakte rotsen. Het is even spannend of we daar doorheen kunnen met de camper. De rotsen steken soms flink omlaag uit. We rijden voorzichtig aan en het lukt, gelukkig. We installeren ons op een lekker plek naast de weg vlak bij de startplek. Het uitzicht is heerlijk. We nemen de tijd om een noodzakelijk wasje te doen. Gelukkig is de auto lekker warm om de boel weer op tijd droog te krijgen.

Tijd voor een echte Corona!

Verloren soldaten en Robin Hood

Boven op de Panatone is herinneringsmonument aan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog het ‘Monumento madonnina sacrario del Monte Grappa’. Eromheen zijn diverse verzetsmonumenten ‘Monumento ai Morti del Nazifascismo‘, als ook interessante verlaten oude leger panden, helikopterplaatsen en uitzichtspunten. We maken een wandeling om de verschillende monumenten te bekijken. Het is indrukwekkend uit hoeveel landen de soldaten afkomstig zijn. Ook weer de grote hoeveelheid aan overledenen.

Achter het strak onderhouden monument treffen we een terrein met verlaten panden aan. Dat trekt onze aandacht. Altijd heerlijk om een beetje rond te sneupen in oude verlaten panden. We klimmen door een gat in het hek en dan lopen we rond in een vergaan tijdperk. Vrijwel alles is verlaten en staat op instorten of is al ingestort. Roekeloos gaan we op een uitzichtspunt zitten en ontdekken een helicopter platform.

Bij vertrek lopen we langs de achterzijde van het hoofdmonument en staat daar ineens Robin Hood de wacht te houden. Wat doet hij hier nu toch? Blijken de Alpen soldaten al eeuwen met grote eer deze ‘Robin hood’ hoed te dragen. We moeten een flinke grinnik tegenhouden. Zeker als we achter hem op het bord zien dat we hier niet mogen deltavliegen. We zijn benieuwd hoe ze dat gaan tegenhouden. Zou die hoed magische krachten …hebben? We hebben hier allemaal wel eens boven het monument gevolgen, ons van geen kwaad bewust.

 

 

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )