Expeditie France 

Bekende stekken

We maken een tour langs het verleden en de bekende stekken. Het weer zit niet mee, maar ook niet echt tegen. We maken tussen de buien door mooie vluchten en zien de world cup paragliding voorbij vliegen.

 

Saint-Hilaire 22 May 2023 24°

Le Touvet, de bekende vliegstek van de rare fratsen, het vliegfestival in het najaar. De steeds wisselende startwind maakt dat wij ook bijna rare fratsen maken. Koos pakt de delta uit. Wij vandaag de drie vliegeniers met de zakdoeken, scheuren langs de bergwand lekker op een neer. Het is turbulent in de lucht. Als het onweer arriveert zetten we snel een landing naar het landingsterrein bij de truck in. Het is weer mooi geweest voor vandaag. Vlak voor de regen losbarst zitten alle vleugels weer in de trucks.

Les deux lacs 23 May 2023 24°

We staan op de camping bij de twee meren van Saint Jean de Chevelu oftewel ‘Jan met de scheve lul’, zoals we vroeger zeiden. Alwaar we bijtanken, douchen, wassen en het water bijvullen. Op dag twee maken we een 46K fietstocht naar Chanaz, waar je de boot kan nemen voor een Rhône reis. De terrassen zitten vol met genietende ouderen. Na een drankje fietsen we terug naar de camping. Het is een pittige tocht, wel lekker met het miezerige weer. Heuvel af is genieten, soms heel lang genieten. Heuvel op is flink doorbijten en af en toe even lopen, als het te steil wordt. Tegen het einde mag ik op Ed zijn Mountain bike, wat een verschil zo’n lichte versie. Dat wordt op zoek naar een betere fiets. Zoef zoef nu ff snel voor de regen uit knallen. In Yenne doen we nog wat boodschappen voor de kaas fondue. Het wordt kunstig in tassen en op de rug gebonden, dat wordt smullen vanavond. Nog 5K en we zijn er. Als we aankomen zijn we weer helemaal total loss.

Saint-Jean-de-Chevelu 25 May 2023 23°

Na eindelijk, de lang verwachte kaas fondue met een goede borrel gaan we de laatste nacht samen in. We sluiten deze mooie weken af met een ochtend wandeling rond de twee meren en steun aan het thuisfront, dan vertrekken we iedersweegs. Wij gaan verder de hoge Alpen in. Daphne en Koos gaan onderweg naar Zuid-Duitsland voor een week deltavliegen.

Dag leukerds het was weer gezellig tot snel!

Le Grand-Bornand 25 May 2023 22°

Tsja dan ben je er, in Le Grand Bonard, een exclusief skidorp en geweldige vliegstek, en dan zijn de skiliften stuk. Na een terrasje met een flinke pull bier, een paar nieuwe schoenen rijden we de bergen in. We zitten nu in het Zwitserse deel van Frankrijk. Het is geweldig vliegen hier boven de gletsjers, maar dat zal ik Edgar een andere keer laten zien. Pas half juni gaan de liften weer in werking.

Boven op de pas van de Arravis genieten we van een geweldig uitzicht. De route is fantastisch langs besneeuwde toppen, groene daken en snel stromende beken. Twee piloten pakken, vlak voorbij de pas, hun pents uit de auto. Wij rijden het enorm mooie dal in, wetende dat we geen retrieve hebben en toplanden geen vanzelfsprekendheid is met deze hoeveelheid wind, te weinig. Gelukkig maar, want de afdeling is lang en smal en er zijn niet veel landingsmogelijkheden.

Doussard 26 May 2023 26°

We rijden verder naar Doussard en ontdekken wat we al gehoord hadden. Je kan nergens meer staan. Simpelweg Red parkeren kan ook niet, bizar. We horen dat twee jaar geleden een nieuw burgemeester heeft besloten alle campers te weren. Kennelijk zijn deze toeristen van te weinig toegevoegde waarde. En dat blijkt wel, het is stampend druk met piloten, zowel delta als parapenters. Na lang zoeken vinden we een parkeerplek en doen en drankje op het landingsterrein, ondanks het gedoe is het toch fijn om hier te zijn. Je auto parkeren kost ondertussen ook 12 euro per dag. Veel mensen vertrekken redelijk snel. We besluiten deze dag geen vlucht te maken en rijden door naar de leuke camping van Montmin. Het blijkt achteraf een heftige, maar topdag te zijn geweest. Ed vind het prima, ik heb toch wat spijt van het besluit om niet te vliegen. We weten al wat langer dat ik meer vlieg-gek ben dat hij is, belangrijk om hierin aan mijn eigen behoeften te denken.

World Champions paragliding 26 May 2023 25°

World Champions paragliding. Wat hangen er enorm veel piloten in de lucht hier. Honderden. Wat bijzonder zo vroeg in het seizoen? Na een beetje navraag en uitzoekwerk weten we het antwoord. De top 150 van de wereld hangt hier in de lucht en is live te tracken, daar word je blij van 🙃😊. Deelnemers uit 57 landen doen mee. Dit is vliegdag 3 en het gaat door tot 2 juni. Hoe dat gaat? Na het ontbijt om 8 uur worden de teamleiders gebriefd, daarna gaat iedereen om 9.15 met busjes naar de start (vroeg!!). Elke ochtend om 11.30 op de start horen de piloten hun taak. Vandaag is dat bijna 100K. De route gaat van Doussard langs Montmin via Aix Le Bain naar Allevard en landen bij Chamoux sur Gelon. Zeg maar alle plekjes waar we de afgelopen dagen waren. Wist niet dat je van hier naar Aix kon vliegen. Kennelijk kan je om het vliegveld heen. In de avond voor 20u moeten de Trackers weer terug zijn, dan volgt om 21u de uitslag.

In de foto met de donkere wolk zie je onderin de helft van de gaggle 😅. Kon ze tegen de zon in niet goed zien. Was ontzettend gaaf om te zien. Ook hoe ze halverwege omkeerden, toen ze de overzijde van het meer niet gingen halen… Ze vliegen bijna allemaal Enzo 3, niviuk Icepeak X one of Gin boomerang 12. Toch nice om te zien dat ook op een topdag, met een geavanceerde glider ook iedereen moet omdraaien, omdat je de overzijde niet gaat halen. Het duurde ruim 20 minuten hoogte tanken voordat de eersten de oversteek weer wagen. Ondertussen zie ik ze allemaal voorbij Aix flink uitzakken. Het schudt het hele veld op. Ineens is Luc Armant niet meer de eerste, maar Petr Kostrhun zou een interessante uitslag kunnen worden. Er staan al heel wat piloten op de grond en er vliegen ook wat helikopters af en aan. Hopelijk niets ernstigs. We staan op de camping. Nu nog voldoende busjes vanaf die plek naar de start…

Plan Fait 26 May 2023 25°

We hebben een mooie lange vlucht vanaf Plan Fait, nadat drie Engelsen ons een lift geven naar de start. In het voorseizoen gaan hier geen busjes, suf. In de verte zien we de top 150 en waypoint passeren en hupsakee weer de andere kant op vliegen. Als de lucht donker wordt zetten we de vleugels weer op de grond. Het werd bokkig in de lucht en niet alleen de thermiek, ook de piloten 😆🫣 Tijd voor een welverdiend biertje.

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )