Expeditie Maroc 

Bezoek

We rijden weer naar Marrakesh waar we in het geweldige huis van vrienden bezoek mogen ontvangen om Edgar zijn verjaardag te vieren met zijn oude maten. Met de mannen bezoeken we dit weekend twee paleizen en vele terrassen. Het wordt ondanks het iets koudere weer in Marrakesh een heerlijk weekend.

Marrakesh

We laten de truck voor het tweede weekend achtereen achter bij de lokale parkeerplek, voorbij een flink aantal verboden in te rijden voor vrachtwagenborden… maar ja ca c’est normal en Maroc! De mannen kennen ons al en zijn enthousiast als we aan komen rijden. Dat moet wel in de ochtend want ’s avonds staat het hele terrein afgeladen vol. Dit keer staan we vlak naast de los- en laadplek van de lokale koopmannen.

Later op de dag ontmoeten we de mannen vlak bij de Koutoubia Moskee. De allergrootste Moskee en school van Marrakesh staat ook wel symbool voor de stad Marrakesh. Dan wandelen we via Djemaa el Fna door de Medina naar ons huis voor het weekend. Het Djemaa el Fna plein is h?t plein van Marrakesh. Hier gebeurt alles waar je als toerist op zit te wachten en ook niet. Je kunt er heel veel authentieke Marokkaanse producten vinden, waarbij je de geuren van alle soorten kruiden niet snel zult vergeten. Ook zijn er veel straatartiesten te vinden, waaronder acrobaten, slangenbezweerders, verhalenvertellers, muzikanten en tanden trekkers. Later op de avond zijn het voornamelijk eettentjes die er zaken doen.

Na een avondje bijkletsen in een gezellig lokaal restaurant kan er thuis eindelijk een biertje gedronken worden, want alcohol kan je hier niet op veel plekken kopen. Gelukkig hebben we inkopen gedaan bij de Carrefour, waar alleen buitenlanders drank mogen kopen. Dat beleid veroorzaakt wel dat veel lokalen ons om bier en wijn vragen.

De volgende dagen lopen we door de stad en bezoeken een aantal bijzondere plekken. Afgewisseld door terrasjes Het wordt een druk weekend ;)!

Palais El badi

Het El Badi Palace betekent het onvergelijkbare paleis, vanwege de grootsheid ervan. Vandaag de dag is het grotendeels een ru?ne. Opdrachtgever was Sultan Ahmad al-Mansur van de Saadian dynasty ergens kort na zijn aantreden rond 1578. Het gebouw is betaald uit de borgsom betaald door de Portugezen na de strijd van de Drie Koningen. De bouw van het paleis duurde 5 jaar en is rond 1593 afgerond. Het geeft een indruk van het indrukwekkende handwerk uit die jaren. Destijds werden bijzonder dure materialen gebruikt, goud, Onyx en pilaren van graniet. Het was ruilwaar met de Italiaanse koopmannen voor suiker. Ooit waren er 360 rijk gedecoreerde kamers. Nu zie je hiervan alleen nog een groots opgezette binnenplaats (135-110 m) en een centraal zwembad (90-20 m). Verschillende paviljoenen rond de binnenplaats waren zomerhuizen, stallen en kelders. Tijdens het Alaouite Dynastie na de val van de Saadians is het paleis in korte tijd leeg geroofd. Sultan Ismail Ibn Sharif heeft de gehele inhoud en al het materiaal gebruikt voor zijn paleis in Meknes. Daarna is het destijds in gebruikt geweest als gevangenis. Vandaag de dag is het een museum met een herstelde Minbar uit de Koutoubia Moskee. De eerste minibar grijnst Edgar half tegen een bewaker die de grap er wel van in kon zien, gelukkig. Op dit moment wonen er ruim 20 ooievaren. Indrukwekkend om te zien hoe die het geheel in bezit hebben genomen.

Paleis de la Bahia

Dit paleis werd gebouwd in 1880 en moest vooral groot zijn. Rond de 160 kamers die het paleis telt, liggen diverse tuinen op ongeveer 8 hectare grond. Het werd gebouwd in opdracht van Si Moussa. Hij wilde vooral niet dat zijn vier echtgenotes en zij 24! bijvrouwen elkaar vanuit de tuin konden zien. De bouw duurde ongeveer tien jaar, maar dan heb je ook wat! Het El Badi paleis is indrukwekkend door zijn vele details en een bezoek waard.

Zondag einde dag nemen we afscheid van de mannen, die diep in de nacht weer in Amsterdam zullen landen. Het was gezellig is een understatement.

Blauwtje in red

Als we wegrijden nemen we op verzoek de huis-schildpad mee, die is vanaf nu op weg naar zijn nieuwe huis in Essex. Dus vanaf vandaag hebben we een bijzonder huisdier in de truck, een blauwe landschildpad in winterslaap. De huisbewaarster heeft hem als familiegebruik ooit blauw geverfd. Als het goed is zal hij medio eind maart, als wij weer thuiskomen ontwaken. We zullen hem goed verzorgen en hopen dat hij ook dan pas wakker wordt.

Volgens Marokkaans gebruik brengt een schildpad in huis geluk dus wie weet?

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )