Expeditie Portugal 

Bombeiros

Als camper ingerichte brandweerwagens zijn er minder dan we vooraf dachten. Wel zien we regelmatig een maatje langs de weg staan, die nog in dienst is. Altijd leuk om die te zien en nader te bekijken.

Een met lichtgevend oranje Mercedes Benz 9-13 met toeters en bellen.

Een ouder Magirus ergens uit de jaren 60.

Brandweerkazernes

Regelmatig komen we een brandweerkazerne tegen en vaak doen we die even aan. Dat is enorm leuk. De brandweermannen komen met veel plezier kijken en laten met trots hun eigen materieel zien. De kunsten en de gebreken worden uitgebreid doorgenomen. Wij hadden ook zo’n Mercedes die werkte altijd. Zo stond in Lagos buiten een oude Magirus te vergaan op de rotonde voor de kazerne. We hielen stil om even te kijken. Vervolgens werd iedereen erbij gehaald om onze Red te bekijken. LA911 gaf inspiratie om de commandant te gaan vragen om de Magirus te mogen opknappen. Dat kan gemakkelijk want bij de brandweer zijn, bestaat uit veel wachttijd, waarin meestal onderhoud wordt gepleegd.

De tweede man van de kazerne vertelde hoe hij met 12 bij de vrijwillige brandweer ging en met 14 jaar kadet en beroeps werd. Vanwege zijn grote inzet was hij nu door gegroeid naar officier. Dat is de tweede man in charge na de Brandweercommandant. De meeste vaste krachten zijn altijd hier. Ook na hun pensioen, zoals de man in het groene geruite jasje. Ze leven voor de brandweer. Weinigen hebben vrouw en kinderen.

Het is een roeping en een vloek zegt hij met een glimlach en ook enige verbetenheid.

Het is mooi mensen te mogen redden, maar je geeft wel alles van jezelf. Dat geeft voldoening en thuis ook een boel eenzaamheid.

Related posts

One Thought to “Bombeiros”

 1. Hi Carolien, geniet ongelofelijk van je verhalen. Sommige delen/streken komen me zo bekend voor. Vond, van een paar dagen geleden, de rijke keuze aan sardines een feest van herkenning. Nu de overtocht naar Marokko, veel reisplezier en tot een volgend bericht.
  Heb het goed
  Heb het fijn
  en
  Take Care
  Lieve groeten
  Joke Hagedoorn

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )