Expeditie Spain 

Camino de Santiago

Al weken zien we vele pelgrims langs de wegen lopen. Ongepland volgen we de weg naar De Santiago de Compostela. Er blijken in de hoogtijdagen van de afgelopen 20 jaren ruim 50.000 pelgrims per jaar Léon aan te doen. Voor heen waren dat er gemiddeld 4.000. Het zijn vooral twintigers of zestigers, die de verschillende wegen naar Santiago bewandelen.

We zakken verder de kust af

Na Leon bezoeken we het paleis Episcopaal voor de bisschop van Gaudi in Astorga, best Oké. Wij zijn verpest door de Kathedraal van Léon met zijn licht, geweldige glas-in-loodramen en zijn eenduidige stijl, gebouwd in slechts 40 jaar!

Santiago de Compostela

Daarna rijden we door een mooi berggebied verder naar Santiago de Compostela met haar mooie oud stadscentrum. Opgebouwd ruim voor Christus, maar wat er nog staat daar van begint de bouwdatum ergens rond de tiende eeuw. De kleur van de huizen is ondertussen grijs en as-grauwig geworden. Daar doorheen zie je de mooie details. Het oude centrum is bon ton geworden. Chique de friemel, dure winkels en souvenirshops. Chique eetgelegenheden en matige restaurants of snack bars. Vast vanwege de mix van pelgrims met een kleine beurs en bezoekers die vijf sterren hotels verbinden met stad en Kathedraal bezoek. Er zijn vele kerken en een Kathedraal voor apostel Santiago, die hier begraven zou zijn. Het verhaal gaat dat hij teruggevonden is door een sterrenaanwijzing, van daar de toevoeging Compostella aan de stadsnaam, de Spaanse naam van de apostel. Hoe zou die in het Nederlands heten Santiago James, Jacob?

De Kathedraal zelf is groots bijna potsierlijk, zoveel goud en biechtstoelen met het lam Gods er bovenop. Wij zijn redelijk snel uitgekeken de eclectische stijl is vermoeiend. Alle geheime doorgangen wel bijzonder, maar ook benauwend. Overal voel je hoe het hoort te gaan. Vrijheid is ver te zoeken. We zijn ondertussen ook wel kerken en Kathedralen moe. Tijd voor meer zon, buiten leven en vliegen.

Galicia

We zakken via de havenstad Pontevedra de Spaanse kust af richting Portugal. Overnachten in Beluso een vissersdorpje bij de haven, die we via de smalle straatjes van de Tom Tom bereiken. Terwijl er gewoon een grotere weg langs het strand loopt. Dat is niet de eerste keer dat de Tom Tom ons op avontuur stuurt…

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )