C’est normal en Maroc
Cultuurverschillen en andere gewoonten zijn precies wat reizen zo leuk maakt en soms ook zo ingewikkeld. Sommige dingen wekken je verbazing op, maar je hoort al snel c’est normal en Maroc. Een paar opvallende zaken op een rij.
Bouw gewoonten
De huizen zien er zelden uit alsof ze af zijn. Woningen groeien. De eerste vorm is een rechthoek bij verwerving van geld en materialen komen er steeds meer kamers en soms ook woonlagen bij. Geen ingewikkelde welstandscommissies en gemeentebepalingen! De deuren zijn meestal van metaal en hebben een vaste maat. Iedereen verft ze een eigen kleur. Ronde deuren en andere Arabische vormen, komen voor bij luxere huizen. De vormen zorgen gelijk voor dure oplossingen om het geheel zand en water dicht te krijgen. Het lukt nooit helemaal. De aanleg van elektra gaat gelijk op met de bouw. Steeds wordt er een nieuwe tap gemaakt op de bestaande leidingen. Er is vaak geen aarde aangelegd, waardoor de stoppen er snel uitvliegen. Vooral als in traditionele keukens slechts een groep is aangelegd. De modernisering zorgt voor een toename aan apparatuur. Praktisch worden de apparaten dan om en om gebruikt. Daarbij hebben de ambachtslieden soms andere gedachten bij het oplossen van de problemen. Je vraagt de oven aan te sluiten en de boiler wordt gemaakt. De vaatwasser wordt aan het elektra van de kookplaat verbonden. Af en toe trekt men buitenlangs nieuwe bedrading. Als dat gebeurt dan hangt de bedrading er vaak gewoon los bij. Net als bij antennes, WIFI en schotels, zij worden simpel vastgezet en aangesloten van buitenaf. Je kunt ze eenvoudig vinden door de elektriciteitskabels te volgen die soms twee verdiepingen lang door een binnenplaats of een buitenmuur omhoog worden getrokken naar het dak.
C‘est normal en Maroc!
Scholen
Scholen zijn eenvoudig te herkennen zij hebben vrolijke kleuren op de buitenmuur. Lagere scholen hebben daarbij nog tekeningen over de omgang met elkaar en de wereld.
Onderhoud
In bijna elke plaats zie je oude wijken, die aan het vergaan zijn, maar nog niet totaal door de natuur opgenomen. Door het ruige weer: langdurige droogten afgewisseld door buitengewone regenval is onderhoud lastig. De oude woningen zijn vaak uit lemen muren opgebouwd, deze vallen zonder het juiste onderhoud na verloop van tijd uiteen. Dan zijn die woningen uitgewoond en worden verlaten en overgeleverd aan de natuur. Daar zijn soms hele mooie gebouwen bij. In het centrum van oude steden moeten de tadelakt muren van de woningen bijna elke twee jaar opnieuw worden bewerkt, omdat de barsten en het gebrek aan afwatering zorgen voor de opname van water en zout. Beide ellendig: het water zorgt dat de muren van binnenuit opzwellen en uiteen kunnen vallen en het zout zorgt voor een witte uitslag. Marokko was immers ooit een zee en dat merk je vandaag de dag nog goed. Er zit namelijk veel zout in de bodem, ook het bronwater is vaak wat zoutig. Tegels op de terrassen moeten minimaal maandelijks worden gedweild om de zoutuitslag te verwijderen.
C‘est normal en Maroc!
Eetgewoonten
Vasthouden aan Europese ontbijtjes in plaats van die heerlijke Marokkaanse Pannenkoeken en oliebollen is naast behoorlijk kostbaar daarbij ontzettend dom want het eten is hier heerlijk! We halen gebakjes en geweldige zaken zoals pastis gevuld met kip en poedersuiker op de buitenzijde bij de banketbakker, jammie. Als we eten bestellen in het plaatselijke restaurant gaat een loopjongen snel de noodzakelijke ingrediënten halen. Voordeel hagelvers! Nadeel het duurt even voordat je kan eten. Het moet immers nog bereid worden ook. Zorg er dus voor dat je vroeg gaat eten. Sinaasappelsap is mandarijntjes sap en dat klinkt logischer als je het over Orange Juice hebt. Vanavond nog kregen we met moeite de laatste heerlijke gevulde pannenkoeken bij het eettentje om de hoek. De rij was na ons nog steeds erg lang en mensen werden teleurgesteld weggezonden. Niets meer te krijgen alles wat opperdepop, die mensen moesten hun geluk verderop zoeken.
C’est normal en Maroc!
Vuil of grondstoffen
De normen rond vuil zijn anders dan wij gewend zijn. Gebruikte koffiebekers, servetten en dergelijke worden gewoon op straat gedropt. Vaak in de bedding van rivieren. Hierdoor worden grote gebieden vervuild. We hebben hele valleien gezien vervuild door loswaaiend plastic. Uiteindelijk komt het allemaal in de zee terecht. In de buiten gebieden wordt nauwelijks tot geen vuil ophaalt, maar vuil wordt, als dat al gebeurt, lokaal verbrand. In de steden zie je wel ophaaldiensten, echter ook niet overal. In Marrakesh zagen we een grote openbare stofzuiger. Het is verdrietig om te zien hoe zoveel mooie natuur vervuild is. Daarentegen wordt ook veel van wat je vuil kan noemen hergebruikt. Autobanden worden plantenbakken en afscheidingen, plastic wordt tegen de regen bij schamele hutjes ingezet.
C‘est normal en Maroc!
Vervoer
Veel mensen lopen, als er iets meer geld is, zie je al eeuwenlang en nu nog het gebruik van ezels. Allerlei karren komen met allerlei goederen voorbij met vooral oudere mannen die ze voorttrekken, ook wel ezels en heel af en toe een paard. Veel auto’s worden gedeeld. Taxi’s rijden als busdiensten door de vele valleien en afgelegen streken. Elke stad heeft zijn eigen kleur taxi, geel rood, groen, zwart wit gestreept. Je ziet van alles. Je mag overal opstappen. We zien niet veel vrouwen achter het stuur alleen af en toe in grotere steden. Niet van een auto iets meer op karren en wagens. Het gebruik van ezels is evenrediger verdeeld. Taxi’s menen dat ze altijd voorrang hebben dat doen ze bij ons ook…
C‘est normal en la Monde!
Politiecontrole
Er zijn meerdere soorten politie in Marokko. Je hebt police Royale in het grijs voor de koning en de buitenlanders zeggen de Marokkanen. De gewone politie in het zwart met mooie witte overjassen, die regelt ook het verkeer. Verder zien we militaire politie in het groen. Politiecontrole wordt gehouden op elke grote toegangsweg naar steden. Daar staan ze soms alle drie. Wij als toeristen worden meestal voorbij gewuifd. Wat ze wel controleren is onhelder. Elke respectabele stad heeft minimaal twee controlepunten. Bij de ingaande weg en de uitgaande weg.
C‘est normal en Maroc
Aankopen
Je moet op alles afdingen, maar vooral op toeristen prullaria. Begin met 20% en kom uit op 30% staat tegenwoordig in de reisgidsen en zo hou je het natuurlijk ook instant. Op eten ding je niet af je krijgt gewoon de prijs die het kost, behalve als het luxeartikelen betreft. Toeristen en buitenlanders hebben meer geld dus die betalen meer. Je zet ze het liefste apart, zodat je eenvoudiger meer kan afrekenen en ze niet kunnen waarnemen wat lokalen betalen.
C’est normal en Maroc, maar ook in Amsterdam, Venetië, Rome en op vele andere plaatsen.