Expeditie Maroc 

Door het Rif gebergte naar de Midden Atlas

De boot stinkt zoals je gewend bent bij veerboten. Niet helemaal goed schoongemaakt en veel gebruikt. Pas als ik vanuit het ooit witte schip naar buiten ga en het dek op loop besef ik hoe hard het waait. De wind slaat mijn haren alle kanten op. Het hangt voor mijn gezicht en is even snel weer verdwenen. Het dek is glad van de regenbuien. Snel pak ik een haar elastiekje en zet mijn haren vast. Pas dan kan ik om me heen kijken.

Enorme wolken en regenbuien worden afgewisseld met blauwe luchten en stralende zon. Dit heeft vanzelf regenbogen. 180 graden regenbogen van de zee naar de zee, ontzettend mooi. De overtocht is indrukwekkend. Met een glimlach en interesse geeft de douane beambte de juiste papieren. Het in een uit checken verloopt soepel.

Het Rif gebergte

We rijden door het groene en stenige Rif gebergte over wegen met gaten en kuilen. Langs busjes met geiten. Langs busjes met allerlei soorten mensen. Door traditionele dorpen en huizen. De mensen zwaaien vaak en enthousiast. We lezen over kif en auto’s die je klem rijden voor de verkoop. Heel af en toe worden we aangesproken en wordt de hasj aangeboden. Verder merken we er niets van. De bergen zijn stenig en groen. De velden liggen vol rotsen dat moet niet eenvoudig te bewerken zijn.

Blauwe stadje Chefchaouen

De camping ligt boven de stad met mooi uitzicht. Het is er schoon en heeft alleen de basis zaken geregeld. De wasgelegenheid is ook blauw geverfd net als de stad, die onder ons ligt. De enige warme douche kun je op verzoek betaald gebruiken. We lopen omlaag door de begraafplaats op vrijdag wat hier zoiets is als onze zondag. Het brengt ons naar de poorten van de stad. Het is er mooi. De Souk is daardoor toeristisch. We kijken onze ogen uit, vooral de Aziatische toeristen zijn bijzonder. We ontmoeten verschillende reizigers en eten samen met een leuk Duits stel met drie hazewind honden tajines in het koude en lege restaurant op de camping. Drankjes worden niet geserveerd. Als 22 Franse camperaars arriveren besluiten we de volgende dag verder te reizen.

Atlas

We rijden in de Midden atlas door groene valleien met zwart zand. We houden de ogen op de weg om de mede weggebruikers en de gaten te kunnen vermijden. Het is intensief rijden. De wegen volgen rivieren die droger dan normaal lijken. Door irrigatie weten ze de velden goed te bewerken. We zien schuren vol met hooi. Het lijkt wel of elk gebied zijn eigen type landbouw heeft. Iedereen doet dan in die regio hetzelfde. Ineens zien we her en der groepen honingkasten staan. Onderweg willen we honing kopen, maar een kilo is 200 dirham zo’n 20 euro. Teveel en behoorlijk duur laten we de potten staan.

Related posts

One Thought to “Door het Rif gebergte naar de Midden Atlas”

  1. Reacties

    9
    Opmerkingen

    Jaap Neefje Ziehierboven het hangt voor je gezicht terwijl het stormt om je oren.das knap.heb het mooi.weer terug naar huis?

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )