Het hele jaar bermwinkelen
Na mijn vorige blog kreeg ik de vraag, doe je nu geen inkopen meer? Dat zou mooi zijn, maar nee dat redden we bij lange na niet. Zeker niet na slechts een weekje experimenteren, maar vraag het me over een jaar nog eens grapte ik. Maar hoe doe je dat eigenlijk het hele jaar wild eten? Wat kan je eigenlijk wanneer het beste eten?
Het hele jaar wild eten?
Wie er echt van de ‘wilde/vrije natuur’ in leven moet blijven zal snel een tekort aan voedingsstoffen hebben, gok ik zo. Zeker hier in de polder. Met paddenstoelen, noten en wortels raak je een eind op weg, maar die zijn hier niet het hele jaar door beschikbaar en daar heb je bos en vochtige plekjes voor nodig. De meeste wilde vruchten zijn te zuur om zo te eten of ze worden in Nederland niet rijp genoeg. Voor jam, gelei en vruchtentaarten zijn ze wel geschikt. Nu hoop ik wel na de verbouwing een eetbare boomgaard aan te leggen. Appels, peren, kersen, bramen, kruisbessen ze staan allemaal op mijn verlanglijst. Voor het verzamelen van de vruchten zijn vogels geduchte concurrenten, die precies op het moment van rijpheid snel toeslaan. Dus dat wordt nog zoeken naar een goede methode om de buit te verdelen over het jaar en onder elkaar.
In de lente
Speenkruid
- In de tuin tussen het gras en in de bermen komt eerst Speenkruid. Gebruik: Bladeren in stamppot, soep en salade (plukken als de plant nog niet bloeit);
- Daslook in tuinen, bermen en langs beken. Gebruik: Bladeren in soep en stoofschotels;
- Duizendblad in tuinen en bermen. Gebruik: Jonge bladeren toevoegen in soep (niet teveel van eten).
In de lente, zomer, herfst
Klein Hoefblad
- Al vroeg in het jaar is Klein Hoefblad te vinden. Vooral in de bermen van sloten en wegen. Gebruik: In stamppot of gestoofd of wijn van maken!;
- Overal zijn wel Brandnetels te vinden. Gebruik: De jonge knoppen van brandnetels in soep of gestoofd;
- Look-zonder-Look in bermen. Gebruik: Bladeren in soep en stoofschotels;
- Gewone Paardenbloem in tuinen en bermen. Gebruik: Bladeren in salade;
- Zevenblad in tuinen, plantsoenen en bermen. Gebruik: Jonge scheuten in stamppot en soep of gestoofd;
- Beekpunge bij beken en vochtige gronden. Gebruik: In stamppot en soep;
- Gewone Smeerwortel staat in tuinen, plantsoenen en bermen. Gebruik: Jonge stengels eten als asperge of gestoofd (niet teveel van eten);
- Gevlekt Longkruid staat in tuinen, plantsoenen en bermen. Gebruik: Bladeren in stamppot en soep;
- Wilgenroosje in tuinen en bermen. Gebruik: Jonge bladeren in stamppot en soep;
- Vrouwenmantel in tuinen en bermen. Gebruik: Bladeren (voor bloei) in stamppot en soep;
- Kaasjeskruid in tuinen en bermen. Gebruik: Jonge bladeren in salade of gestoofd;
- Oostindische Kers in tuinen. Gebruik: Bladeren in stamppot, soep en salade.
In de zomer
Vlierbloesem
- Gewone Vlier in plantsoenen en bermen. Gebruik: Bloesem voor Vlierbloesemsiroop en Bessen voor Vlierbessensap, siroop en – jam. Heerlijk voor in taarten;
- Zeekraal op kwelders langs kust. Gebruik: Als groente bij vis;
- Lamsoor op kwelders langs kust. Gebruik: Als groente bij vis en paddenstoelen;
- Reuzenbovist in bermen. Gebruik: Als biefstuk bakken.
In de herfst
Gele Kornoelje
- Gele Kornoelje in plantsoenen en bermen. Gebruik: Rode vruchten verwerken in jam en siroop;
- Kerspruim in plantsoenen en bermen. Gebruik: Gele of roodbruine vruchten in jam en siroop;
- Hazelnoten in plantsoenen en bermen. Gebruik: Als tussendoortje;
- Tamme Kastanjes in bossen. Gebruik: Gekookt of gepoft als vervanger van aardappel en rijst;
- Walnoten in tuinen, plantsoenen, bermen en bossen. Gebruik: Als tussendoortje of vleesvervanger;
- Wilde Appelen in bermen. Gebruik: Appelmoes van maken;
- Kweeperen in tuinen, plantsoenen en bermen. Gebruik: Jam of moes van maken.
In de winter
- Vogelmuur groeit altijd in bermen. Gebruik: Stengels met bladeren in stamppot en salade;
Geen inkopen meer?
Het blijkt mogelijk om het hele jaar door te wild eten. Om de benodigde ingrediënten voor een voedzame maaltijd in huis te halen, moet je als wild eter wel over een behoorlijke actieradius beschikken. Soms vind je de ingredi?nten in vochtige bossen, dan weer op spoordijken, in de duinen, op grazige weilanden, langs de waterkant, op de heide of in het kreupelhout. Je moet niet alleen veel heen en weer trekken, maar ook vroeg uit de veren komen. Kruiden en eetbare bloemen zijn ’s morgens op hun best, als de dauw juist verdampt is. Het vergt inspanning en ongemak.
Dan moet je tegelijkertijd ook beseffen dat je concurrent bent van vele dieren. Wees verantwoord in wat je plukt. Volgens de zuiveren van leer is de uiteindelijke uitkomst van verantwoord veldwinkelen slechts het plukken van paardenbloemblaadjes, brandneteltoppen en nog wat ander onkruid, die ik gelukkig dicht bij in de berm vindt. Kweek wilde planten in eigen tuin dat blijkt de florapolitiek correct te zijn. Heb ik even geluk ze staan er al in!
Ik zeg, tijd voor “K’s Wilde Kookboek” !!
haha wie weet.