Expeditie Maroc 

Marrakesh

Marrakesh heeft zoveel moois om te zien dat je je dagen er eenvoudig kan vullen. Tegelijkertijd is het zo heerlijk om niets te doen. Gewoon, omdat je niet hoeft. We verblijven bij goede vrienden en genieten van het samen zijn. Bedwingen de dagelijkse vraagstukken. Krijgen de apparaten weer aan de praat die door een grote ‘Power surge’ buiten werking waren gesteld. Drinken thee op het heerlijke dakterras en knuffelen de kat, die een beetje zielig is, omdat zijn oren ontstoken zijn.

De naam van de stad komt van mur (n) akush, wat ‘land van God‘ betekent in het Tamazight. De taal van de Amoraviden die de stad in 1062 stichtten. Marokko is vernoemd naar de stad. Doordat het op 460 meter hoogte van de vruchtbare Haouzvlakte ligt tegen de hoge Atlas aan is het klimaat er prettig. Niet te droog, niet te vochtig. Dat merk je want ondertussen wonen er ook alweer ruim een miljoen mensen. Ook in de 13e eeuw was het al een grote stad met toen al 200.000 inwoners.

Door de bergen

Van de kust tussen Agadir en Essaouira rijden we vanaf Smimou door de bergen via Ait Daoud en Ait Hammou naar Marrakesh via een route die zelfs de navigatie in eerste instantie niet aangeeft. We volgen een rivier zie ik later op de kaart, die mogelijk de Zerrar heet. Het is wondermooi. We rijden door knalgroene dalen. Heel af en toe passeert een auto. Dat is bijna altijd een goedgevulde taxi. Bijna iedereen hier in de bergen verplaatst zich op een ezel. Het zijn er zoveel alsof het de lokale fietsen zijn. Je ziet ook vele speciale ezelpaadjes waar geen auto of ander voertuig op past. Het voelt dan tegelijkertijd alsof we terug in de tijd zijn gereisd. Hoe de bergen heten komen we niet te weten. Google maps geeft hun namen en de hoogten niet prijs, jammer. We overnachten boven op een van de bergen die we passeren.

Dar L’Pacha

We bezoeken goede vrienden en mogen in hun geweldige huis, Dar L’Pacha verblijven tijdens ons bezoek in Marrakesh. Heerlijk relaxed midden in de Medina de historische kern. Ze wonen om de hoek van het Jemaa el-Fna (de naam betekent plein des doods vanwege de executies in vroegere tijden). Vandaag de dag een populair groot plein waar je ’s avonds bij allerlei eetkraampjes van alles kan eten, en waar je nog slangenbezweerders vindt, straatartiesten en goochelaars. Net als in Amsterdam wel op je zakken letten als je onder indruk staat te kijken en je niet laten verleiden tot dure kleine hapjes door de ronselaars. Iets verderop staat de bekende Koranschool Ben Youssef Medersa en vindt je het ruime traditioneel gebouwde El Badi Palace en de Saadian graven. In de Dar is het tussen de gebedsoproepen door wonderbaarlijk stil. Om de hoek bij trendy bar Kif Kif hebben we onze truck geparkeerd. Lekker dichtbij handig als we iets nodig hebben. Evenals de soek met zijn pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren waar we midden in zitten. Marrakesh is veranderd en toch weer niet. Het lijkt moderner, vrijer. Minder exotisch en toch ook niet. Het is meer een mengsel geworden. We weten ook beter onze weg en lopen er vrijer rond dat helpt natuurlijk ook.

 

 

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )