Expeditie 

met Red naar Geel

We vertrekken net na de file naar Nijmegen waar we een vriend ophalen om via Geel naar Welchenhausen te rijden. Een heerlijke plek tussen de heuvels op het drielandenpunt van België, Luxemburg en Duitsland.

We grinniken wat af, omdat we met Red naar Geel rijden en dan ook nog urenlang achter een gele vrachtwagen. Beetje flauw, maar wel lekker die simpele humor. Dat houdt de stress wat weg van het intensieve rijden. Want dat is het, zo’n oude vrachtwagen rijdt heel anders en dat moet je leren en er op anticiperen. Maximaal 80 rijden op de snelweg is een andere uitdaging 😉 traaggg. Gewoon aansluiten achter een rijtje vrachtwagens en rustig door tuffen. Over naar de langzame modus. Soms zelfs ingehaald worden door een vrachtwagen. Nooit gedacht dat dat eng is, ja dus. Zo dicht bij dat je de wind en zuigkracht voelt veranderen als die voorbij komt. Het echte slow reizen is begonnen.

We zien even groen en Geel

Voorbij het raam schuift een typische België lintbebouwing met huizen zonder ramen aan de zijkant, zodat er nog een woning aan vast gebouwd kan worden. Je weet het direct als je Nederland uitrijdt de belichting en de wegen veranderen. Het ‘kedoum’ van het beton begint, de afritten zijn anders, het licht. Bijzonder is het wel, hoe je elk land kan onderscheiden aan hoe het zijn stempel op het wegennet drukt, so far Europa. Juist het onderscheid bevalt me. Hoe ervaar je anders dat je op reis bent? Wat maakt het verschil? Waar begint de reis en waar eindigt thuis, waar begint het thuisgevoel?

We zien alweer een bord met vrachtwagen tol boven de 3,5 ton. Oh jee kilometerbelasting daar vielen we toch niet onder? Hoe moet dat ook alweer in België? Wij zijn 7,5 ton+ dus volgens het bord tolplichtig. We zoeken de sites af en vinden de voorwaarden van Niet Belastbaar rijden. Het voertuig moet ouder zijn dan 25 jaar en U moet hobbymatig door België rijden. CHECK! CHECK! Snel vullen we het OBU-formulier online in om op de witte lijst te komen, zodat we niet gecontroleerd worden. Nu hopen dat we zo de boete van 1000 euroooooo’s voorkomen.
Ondertussen genieten we van het groene heuvellandschap met mooie vergezichten.

Sauna-gebruiken

Waar wij in Nederland allemaal met de blote kont en masse naar de sauna gaan zijn de Belgen heel wat preutser en heeft bijna elke middelgrote gemeente een privésauna, deze zijn te huren voor een aantal uren. Mooie exclusieve plekken voor maximaal 4 mensen. Een soort van mega eigen badkamer. Privacy gegarandeerd, lekkere hapjes vooraf geregeld en nee het zijn geen seks sauna’s. Onze vrienden in Geel overwegen er een over te nemen een hele spannende onderneming. Samen bezoeken we de mooie locatie in Heusden Zolder en spreken de huidige eigenaren. Het is een interessant gesprek en al snel gaat het ook over vliegen, natuurlijk. Er zit een winkel bij en een schoonheidssalon met verschillende behandelkamers. Veel potentie, alles mooi opgezet en goed onderhouden. Grote vraag is wat zijn de risico’s. We discussiëren tot diep in de nacht.

Welchenhausen, ‘omdat het over het pad gaat’

Dat het niet over het eindresultaat gaat, is te zien. De afgelopen jaren hebben we de boerderij zien groeien, lekker traag met veel ruimte voor de manier waarop. Ecologisch met muren van strobalen en wol. Het atelier is klaar en in gebruik als slaap-, werkkamer en keuken. We ontbijten en borrelen net als bij een ouderwetse boerderij aan de enige houten tafel. De houtkachel houdt ons warm. Lekker opstoken die boel!
We hangen de infrarood panelen op aan een richel van de oude boerderij. Instelbaar, omdat de hoek van de straling van belang is. Daarna zagen we de vijf omgehakte bomen in stukken. Wat een werk in de mist, gelukkig komt de zon achter de wolken vandaan en warmen we op. Het pad is weer vrij als we rond vijf uur weer naar binnen gaan de warmte in.

Ook dit keer is er weer een vernissage in het dorpje van een tiental huizen. Een tentoonstelling over de naakte man in het bos over de vergankelijkheid en de relatie van de mens met de natuur. Het hele dorp en omstreken is aanwezig. Bijna alle vrouwen hebben taarten gebakken, er staan er wel 16. Er is soep en genoeg drank om je goed te vermaken. We zitten aan lange houten tafels in een overdekt gebouwtje. Speciaal gebouwd voor het museumpje. Waar kom je zoiets nog tegen in een minidorpje.

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Related posts

2 Thoughts to “met Red naar Geel”

  1. Patric Hartwig

    vrachtwagen voor allen lange zijn dankbaar als je met de grote licht blink als ze direct aan je voorbij zijn. de meesten danken het mwt recht links rechts richtingaanwijzer

  2. jan

    Lekker bezig…..hoeveel frietkotten al afgewerkt?…nu al jaloers.

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )