Oude stadjes
Tussen het vliegen door bezoeken we een aantal mooie plekjes: Sentenil de las Bodegas, Olvera, Zahara de la Sierra, Córdoba en Almodavar del Rio. De meeste zijn al eeuwenoud en bijzonder gebouwd en hersteld.
Rotswoningen in Sentenil de las Bodegas
In de rotswanden van het dorpje Sentinil de las Bodegas hebben de bewoners in de vroege middeleeuwen huizen in de rotsen gebouwd. Alleen ramen en deuren aan de voorzijde de rest van de woning ligt ingesloten in de rotswand. Het zijn grotendeels grotwoningen. Goed beveiligd voor heftig weer en vooral ook lekker koel in de maanden met zon. Bij aanvallen van buiten minder handig, omdat je opgesloten bent in je eigen woning. Het dorp met wit-gekalkte huizen ligt in Cadiz in een dal dat uitgeslepen is door de rivier de Guadalporcen. Hoger in het dorp staat nog een vierkante verdedigingstoren. Na een lange belegering viel de plaats in 1484 toen de Christelijke troepen erin slaagden de Moslims uit het fort te verdrijven. Wij vermaken ons met een spel waarbij we om de beurt mogen zeggen waarheen we lopen. Dat leidt tot grote hilariteit en irritatie.
Klooster bij Olvera
Op de terugweg vlak voor Olvera passeren we bij toeval een klooster met een bijzonder mooie binnenplaats. Het is het klooster van Calos Santos samen met het heiligdom van Los Remedios. Eerst maken we mooie foto’s van het uitzicht op Olvera, een stad rondom op een berg gebouwd met een oud Arabisch kasteel en een neoklassieke Encarnacion kerk. Samen geven ze de stad een bijzondere aanblik. Het klooster met zijn kleine kapel is bijzonder vanwege de soms wat knullige oude tekeningen en de kamer met foto’s ter nagedachtenis van geliefden en wensen voor jonge kinderen. Het geeft je een indruk van het kerkse leven van medio de jaren 50, zoals wij dat al lang hebben verlaten.
Castello de Zahara de la Sierra
Zahara de la Sierra is een typisch Spaans dorp met rood oranje daken en wit gekalkte muren. Het dorp werd in de 8e eeuw gesticht. Hoog gelegen tegen de berg aan. We lopen naar het hoogste punt een kasteel uit verloren tijden. Het blijkt een oude moslimburcht dat tot 1483 een bolwerk was in de Reconquista. Boven het dorp kijken we uit op het stuwmeer Embalse de Zahara en de bergen waar we de afgelopen dagen veel hebben gevlogen, mooi!
Mezquita in Córdoba
Terwijl de regen in hoosbuien ons om de oren slaat en de wind stevig waait rijden we naar Córdoba waar in de oude stad een Cathedraal is gebouwd in een Moskee. Bijzonder, omdat meestal overheersers alles afbreken van de voorgangers. Kennelijk was de Moskee te mooi om af te breken. De Mezquita is de kathedraal van Córdoba in Spanje. Het historische centrum van de stad met de kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mezquita is Spaans voor moskee. Hiermee wordt verwezen naar de functie van het gebouw voor de Reconquista, voordat het een kathedraal werd. Het geeft een raar geheel van een ruime brede Moskee met vele pilaren en weinig godsbeelden waarin een katholieke kerk is gebouwd. Het middenschip is omhoog uitgebouwd. Daaromheen is het ruim en wijds.
De Mezquita staat op de plaats waar ooit de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza stond, die op de fundamenten van een Romeinse tempel was gebouwd. Na de verovering van Cordoba in 711 door de Moren werd er vanaf de achtste eeuw een moskee gebouwd. Abd el-Rahman I (756-788) liet daarvoor rond 780 de marmeren zuilen van nabijgelegen Romeinse villa?s gebruiken. Deze waren echter te klein om de juiste hoogte te behalen. Door een tweede boog aan te brengen kon dit alsnog worden bereikt. De moskee heeft hieraan zijn unieke bouw te danken.
In 848 liet Abd el-Rahman II een speciale gebedsruimte aanbrengen, de huidige Capilla de Villaviciosa. Al-Hakam II breidde in 961 de moskee uit, waarbij de mihrab werd aangebracht. Opmerkelijk is dat deze niet de qibla volgt; in plaats van 112 graden (richting Mekka) heeft men hier 150 graden gehanteerd. De reden is onbekend. De Mezquita was eertijds de grootste moskee van Europa, tweede grootste na die van Mekka en had een capaciteit om twintigduizend mensen te herbergen. Oorspronkelijk stonden er zo?n 1200 zuilen in de gebedsruimte. Sinds de christelijke herovering van Córdoba in 1236 is de Mezquita als de kathedraal van het bisdom Córdoba in gebruik, gewijd aan de Maria-Tenhemelopneming. Koning Ferdinand III van Castilio en keizer Karel V lieten de kerk uitbreiden en verfraaien. In de loop van de eeuwen hebben verschillende verbouwingen plaatsgevonden, zodat tegenwoordig zowel de Moorse als de christelijke invloeden duidelijk herkenbaar zijn. Zowel het grondplan van een traditionele moskee als het Latijnse kruis voor een kathedraal zijn terug te vinden in het gebouw.
Kasteel van Almodovar del Rio
In de striemende regen bezoeken we het tussen 1901 en 1936 volledig gerestaureerde kasteel van Almodovar del Rio. Ook dit kasteel is van Moorse Moslim origine en was vroeger een Romeins fort. In het jaar 760 en tijdens de Middeleeuwen is het gerenoveerd en herbouwd. De eigenaar Raphael Desmaissiers, 12th graaf of Torravala, heeft samen met architect Adolfo Fernandez Casanova de restauratie uit liefde voor het kasteel ter hand genomen. Het is een indrukwekkend geheel met vele torens zoals de Cuadrada, de Redonda en de Homenaje. De Game of Thrones is hier opgenomen.
Heerlijk die geschiedenis, dank, Es