Expeditie Portugal 

Portugal

Ik had zin om naar Portugal te gaan, maar om eerlijk te zijn… tot nu toe vind ik Portugal geen fijn land. Het stinkt en overal hangt vieze rook en dat is niet van bosbranden. Plastic hangt in de bomen. Iedereen gooit overal zijn troep neer, de natuur ligt er vol mee.

De eerste indruk die mensen geven is nors. De tweede indruk arrogant of is het angstig? Alles is propperig volgebouwd met lelijke huizen en troeperige tuinen. De wegen zijn slecht. Beroerd uitzicht vanwege diezelfde rook. Ouderwetse shit in winkels end dure diesel. Het enige positieve dat ik kan verzinnen is dat het eten en drinken goedkoop is en dat proef je dan ook. Sorry alweer negatief. Heb al stiekem een biertje weggespoeld (ja echt!), omdat het te vies was om op te drinken. Hopelijk wordt het zuiden beter.

Rookgewoonten

Het geeft een romantisch beeld hele gebieden hangen in de mist. We ontdekken al snel het is geen mist, wel de rook van de vuilverbranding en de houtkachels. Eerst dachten we nog enigszins naïef misschien doen ze dat alleen op maandagen, maar het gebeurt gedurende de gehele week. Dat zijn dan geen kleine stukjes land die in de rook hangen dan spreek je over hele steden, tientallen kilometers. Overal waar je kijkt, is het uitzicht verstoord. Het is een ongelooflijke vervuiling. Alsof we eeuwen terug zijn in de tijd en er geen andere mogelijkheid is om de huizen warm te houden. Vooral als het windstil is, erg smerig en niemand lijkt erover te klagen.

Rare gelovige gewoonten

Een deel van de inwoners van Portugal gelooft nog in oude gebruiken. Zoals dat een ongeboren kind, als moeder eerder een miskraam heeft gehad, met volle maan op een brug om 12.00 ’s nachts gedoopt moet worden door de eerste voorbijganger. Vader en schoonbroer beschermen de toegang van de brug van kwade geesten, die in de verschijningsvorm van honden, katten en diens meer voor bij komen. Alles zonder het Amen aan het einde van de doop want dat gebeurt pas na de geboorte bij de echte doop. Daar sta je dan als aankomend moeder in de koude nacht op een specifieke brug. Nu maar hopen dat de voorbijganger geen lunatic is.
Kruizen dienen gekust te worden door alle bewoners als ze de woning ingaan. Processies gaan door de stad met enorme beelden op stellages. De rode lopers daarvoor worden nu al overal neergelegd. Echt de hele stad door. Zo stonden we op een parkeerplaats bij een mooi oud kasteel en hoorden ineens een groep schreeuwende jongemannen. Ze schreeuwden op, een soort van, commando dat duurde uren. Ze liepen langzaam richting een kerk en gingen regelmatig door de knieën en plat op de buik. Onduidelijk is of het een inwijding betrof. We denken van wel. Het was ook een studentenstad dus wie weet was het iets moderners…

 

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )