Expeditie Portugal 

Ribatejo en Alentejo

De supermarkten en bakkerijen zijn een cadeautje hier. Regelmatig doen we een drankje en een broodje of gebakje in een bakkerij annex theezaak, annex restaurant voor een hap avondeten.
Bijzonder was de keer dat we chocomelk bestelden en een kop kregen met een nog net niet gestolde chocolade smurrie. Net een gesmolten pure reep chocolade, nogal heftig. De pretzels die erbij hoorden om erin te dopen waren voor ons een slechte combinatie. Om ons heen werd flink gesmikkeld van deze lekkernij. In winkels zie je de mooiste producten en verpakkingen. Hoe blij je niet kan zijn als je die lekkere crackers weer kan kopen. Al die soorten kaas, bijna onmogelijk om een keuze te maken. Ik heb een beperking gekregen geen ruimte meer in de koelkast… En al die mooie blikjes ansjovis, wauw je kijkt je ogen uit.

Stranden

Emerald groene golven slaan op goud gele stranden. Eindeloze stranden met een enkele visser. Standvastig met lieslaarzen of waterpakken in het nattige weer. Kleine miezer regen en zachte wind. Lage onregelmatige duintjes. Daarachter eindeloze eucalyptus bossen op zand of bosgrond. Het bos is niet donker maar redelijk open. Mooi eindeloos mooi om te wandelen. Vliegen lukt niet op de miniduintjes of de enorme rotsen gericht op vele windrichtingen. Er zijn amper bereikbare langere stukken te vinden en de regen helpt ook niet mee.

Een vastloper!

Als we een lekker plekje zoeken om te slapen doen we onze eerste off-the road vastloper op. Heuvelafwaarts rijdt de truck zich vast in het diepe rood bruine zand. Hij is niet voorwaarts of achterwaarts te krijgen en dan gaat het ook nog regenen, die wachten we af voordat we aan de slag gaan. De 4×4 krijgen we niet aan de praat, dat wordt nog een zoektochtje voor later, op een mooie rechte parkeerplaats. Het blijkt een hele klus om de wielen uit het diepe zand te bevrijden. We krijgen hulp van een enthousiast Frans gezin en met schep, pan en bord lukt het om de wagen met alleen achterwiel aandrijving uit zijn precaire situatie te halen. Dat wordt een makkie als de 4×4 het weer doet!

Het thuisfront

Ondertussen roept het thuisfront ons regelmatig op. Vragen over huizen, administraties, personeel en vooral ook sneeuw. We krijgen hele mooie platen van sneeuw. Hier is het rond de tien graden overdag. We eten heerlijke vis in allerlei restaurantjes en rijden van dorpje naar strand naar internetvoorziening om aan de vele vragen te voldoen. Gelukkig is er hulp op het thuisfront die met onze input aan de slag kan. Reageren zal nog lastiger worden als we na de Kerst en Oud en Nieuw Europa verlaten.

Related posts

One Thought to “Ribatejo en Alentejo”

  1. Piet

    Leuk veel plezier
    Wij eten die chocoladesmurie graag (churros)

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )