Expeditie Italia 

Romeinse dorpen en steden

In elke provincie bezoeken we wel een dorp of een stad. Je kan goed zien hoe de oude Romeinse cultuur er uit heeft gezien of wellicht er nog wel uitziet. Hier een paar van de bezochte dorpjes en stadjes van Italië op een rij.

Urbino

Het is een indrukwekkende stad met enorme stadsmuren. Als we de elektrische auto van Tom dicht bij parkeren, een van de voordelen van groen rijden. Als we de mondkappen weer op hebben gedaan betreden we een steile trap omhoog naar het stadscentrum. Veel dorpen in Italië liggen hooggelegen. Dat is door de eeuwen heen een veiligere plek gebleken. Urbino is een universiteitsstadje. We zien wel meer dan vijf verschillende faculteiten en vele pensions en studentenhuizen.

Wat een mooie plek als je hier mag studeren.

Norcia

In Nocia staat de helft van het stadje nog in de steigers van de aardbevingen in 2016. Het is indrukwekkend wat er allemaal is ingestort. Net als je denkt goh dat dat gebouw nu wel is blijven staan, wat bijzonder, dan zie je een plakkaat van de herbouw. Ongelooflijk goed herbouwd en wat is hier veel ingestort. Mooi om te zien dat oude foto’s van de panden op de doeken staan, waarachter de herbouw plaatsvindt. De terrassen zijn alweer in volle glorie open. Ondanks de heftigheid waarmee de aardbevingen hebben huisgehouden in deze regio’s is de Italiaanse cultuur niet ten onder is gegaan.

Castelluccio

Na de aardbeving van 2016 is Castelluccio grotendeels ingestort. Boven aan op de foto zie je de zijde die nog redelijk intact is gebleven. Even verderop is de weg nog steeds afgezet en kan er niet gewoond worden. De winkeltjes hebben langs de weg in tijdelijke huisvesting hun intrek genomen. Het is sappelen zo met elkaar op een kluitje. Veel jongeren en gezinnen zijn ondertussen vertrokken uit het dorp. Het is nog wachten op de beloofde bijdrage vanuit het rijk, met de opmerking dat vooraf niet zelf aan herbouw gedaan mag worden.

De kans is klein dat zij nog terug gaan keren.

Enorm indrukwekkend om te zien wat er onderweg allemaal ingestort is. Ook de vele tijdelijke woonunits. Kleine huisjes waar de lokale bevolking in verblijft. Na vijf jaren hebben die wel vrolijke kleuren gekregen.

Feltre

We gingen op zoek naar het dorpsfeest van Feltre. Vanuit vier wijken zijn er optochten naar het stadion tegenover het ziekenhuis. Het is een enorm spektakel, dat door Corona toch enigszins in grootsheid heeft ingeboet. Je mag pas naar binnen met een Corona bewijs en daardoor is de instroom traag en ziet het er leeg uit. We verzetten onze zinnen en fietsen door naar het oude stadshart. Via verschillende trappen bereik je het oude Feltre met uitzicht naar alle zijden. Gelegen op een heuvel midden in het dal tussen de hoge bergen van de Dolomieten is het genieten.

In de oude stadskern van Feltre waan je je in de Middeleeuwen.

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )