Expeditie Maroc 

Sneeuw

Woooh de lucht is extreem donker we vluchten voor de sneeuw naar de kust… en moeten in quarantaine. Zelfs het NOS bericht erover voor het eerst in 30 jaar sneeuw in het zuiden van Marokko.

In het zuiden van Marokko heeft het de afgelopen weken voor het eerst in dertig jaar gesneeuwd. Na decennia van extreem droog weer zagen de inwoners van steden als Ouarzazate, Taroudant en Zagora dat alles bedekt werd onder een witte laag.
Ouarzazate geldt als de toegangspoort tot de Sahara. Daar viel een paar centimeter, maar in de omgeving van Amzri en Imdrasse is op sommige plaatsen zelfs een pak sneeuw van 30 centimeter gemeten. Daar waren wij vorige week nog!

Ruim een week geleden kampten noordelijker delen van Marokko ook al met onverwachte sneeuwval. Meer dan 5.000 kilometer weg was onbegaanbaar geworden. Afgelegen dorpen waren afgesneden van de buitenwereld. Nu zijn door de sneeuwval wegen geblokkeerd en heeft de luchtvaart veel last van vertragingen. De weerkundige dienst in Marokko zegt dat de sneeuw in de regio komt door koude luchtstromen uit het noorden van Europa. Die daling van de temperatuur leidt tot regen en sneeuw in delen van Marokko. De kou houdt waarschijnlijk aan. We hebben de weerkaart even goed bestudeert en een van de weinige warme plekjes in Marokko gevonden in de buurt van Agadir. Daar gaan wij heen! Op sociale media zijn veel foto’s en filmpjes gepost, waarop te zien is dat mensen ondanks de vrieskou genieten van het onverwachte spektakel.

Quarantaine

We gaan in quarantaine zo gauw als we merken dat de Hollandse griep heeft toegeslagen. We zijn ruim twee weken onder de pannen. Gelukkig is het uitzicht goed en de buitentemperatuur overdag gemiddeld rond de 16 graden dat helpt in het herstel. Na anderhalve week rijden we langzaam naar het noorden. Het weer in Marokko is omgeslagen. De regen slaat toe en de donkere wolken slaan ons om de oren met loeiharde wind. Niet helemaal lekker voor een voorspoedig herstel. We zijn onderweg naar de Spaanse binnenlanden daar is het iets frisser, maar in ieder geval droog. We zien voor het eerst in Marokko volle rivieren. Kolkende gele, bruine en rode rivieren, afhankelijk van de kleur van het zand. In Nederland is het naar we horen -5 graden, aaah schaatsen, zin in! Ben toch minder een overwinteraar dan van tevoren gedacht. Zo warm is het hier ook weer niet…

 

 

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )