Expeditie Spain 

Spanje op z’n best

We bezoeken oude graven en staan op een heerlijke plekjes. Hebben een 4×4 avontuur, nog wat vliegerijtjes tussendoor. Lopen door kloven en over spannende bruggetjes en paden en sluiten dagelijks af met een wel verdiende cervesa. Spanje op zijn best.

Net voorbij Teba bezoeken we in Archidona een grafheuvel van 4000 voor Christus. Bijzonder om te weten dat je op dezelfde plek staat die in zoveel eeuwen door vele mensen is bezocht. Dan rijden we door op zoek naar een slaapplek. Op een heerlijk plekje boven aan een stuwmeer in Güejar Sierra genieten we van het uitzicht. Er staat een leuk modern kerkje. Je zou er zo willen wonen. Het wordt een fantastische zonsondergang sessie. Mooi woord voor Scrabble. Kortom genoten.

 

De dagen erna maken we dagen in de Sierra Nevada met steile smalle weggetjes… en natuurlijk vliegerijtjes op de bekende plek bij Granada. We ontdekken dat het verboden in te rijden is en je best een eind moet lopen, maar maken geweldige vluchten tot de wind aantrekt.

Bij Monachil wandelen we 7K in de kloof. Een groene vallei met ruisend en keihard stromend water en spannende hangbruggen, kloven, rotsen en paden.

La Peza

Als een dorpje van 1500 inwoners naar 1100 gaat in 5 jaar dan is dat te merken. Lege huizen, nog twee paar supermarktjes en veel honden. Of beter hondjes, blaffertjes. Voor de veiligheid? Er is een mooie camperplaats aangelegd met uitzicht over La Peza. Hoog op de berg zien we de restanten van een oude uitkijkpost of kasteel. Waarschijnlijk voor de reuring en de lokale ondernemers. Die reuring komt als vaders met een vierjarige zoon een quadje komt uitproberen. Zo een met een grasmaaimachine motor. Rrr, rrr als we gaan eten nemen ze even pauze, lief!

Als we boodschappen doen, treffen we veel vriendelijke ouderen aan. Een bijzondere kerk met twee torens. Een uit 14e eeuw en een uit de 16e. Het dorp La Peza zelf bestond al in de Romeinse tijd. De straatjes geven je een indruk van verloren tijden. Het dorp nu ook. Je ziet vrijwel alleen ouderen en een enkel vrijend stelletje. Wie weet…

 4×4 avonturen en grot woningen

Mooie route langs een zeer grote dam in Cortes y Graena rijden we richting de indrukwekkende lemen bergen. De kleuren zijn fenomenaal. Soms zie je een berg en alsof de kunstenaar nog niet klaar is met de bewerking ervan. Feitelijk erosie, wondermooi.

De 4×4 gaat er op en we gaan van start. Oeps grote gaten in de onverharde wegen. Smalle doorgangen langs scherpe struiken. Onderweg goed opletten om de gaten en afkalvingen in de weg te ontwijken. We blijven ondanks de keiharde wind, de nacht op het oogstrelende uitkijkpunt overnachten. Een mooie rit, langs diepe dalen, grotten en bergketens met aan het einde een geweldige zonsondergang. Mickey is als een kat zo blij en speelt gevaarlijk langs de afgrond, dat levert wat kleine hartverzakkingen op. Op de 2e dag treffen we fietsers aan en wat denk je natuurlijk Nederlanders.

In Andalusia zien we veel grotwoningen en grot-bedrijven. Ze zijn nog in gebruik als woonhuis, soms als tijdelijk verblijf voor herders en dieren onderweg. Verrassend was het garage-bedrijf en de hele wijk in Granada, die in de bergen zijn aangelegd. Vast lekker koel in de zomerhitte, die overigens nu al in de lente is aangekomen. We horen dat er al vier maanden geen regen is, dat is te zien aan de droogte. Normaal is dit het natte seizoen. Met angst voor de oogsten wordt uitgezien naar de komende zomer.

Aan het einde van onze 4×4 trip gaan de bergen vrij abrupt over in enorme olijvenbomen velden. Als we de afslag omlaag nemen blijkt het een hoog plateau af. We dalen af door het dorp Gorafe met haar vele grotten huizen, blijft bijzonder.

We sluiten deze trip af met een wel verdiende cervesa.

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )