Expeditie Spain 

van Aragon naar Navarra

Het is alsof we in een filmscript terecht zijn gekomen.

ONOX

Als we uiteindelijk vertrekken bij ONOX zijn de tanks gefixt. We mogen douchen in deze bijzondere werkplaats ‘camping’ met geweldige werkmannen. De helpende hand is hier normaal en goed getimed. Lampen als het net donker wordt, even tillen als het nodig is, meedenken als het moeilijk is. Niets is teveel. Het moeilijke gemakkelijk maken het vakmanschap is groots. We kunnen alles maken van RVS. We zien mooie zaken voorbij komen. In de catalogus zien we ook goed betaalbare geheel ingerichte mobiele huizen. Vlak voor vertrek krijgen we onverwacht een heerlijke zaterdag BBQ brunch van de mannen inclusief de buurman. Hij is directeur van een bijzondere fabriek zeggen ze. Vanzelfsprekend veel vlees en zelf gebrouwen wijn! Lekker sterk bij de lunch, heerlijk. We krijgen een fles mee. Onze truck en reis heeft ze geïnspireerd. Hun hartelijkheid en gastvrijheid ons. Spanjaarden zijn geweldig, deze in ieder geval.

Hydrauliek wat de klok tikt

De rondleiding in de precisie hydrauliek fabriek van de buurman is enerverend. De Engels sprekende trotse zoon leidt ons rond. Mijn vader is top hij snapt het, hij hoeft geen huizen aan zee of dure auto’s hij investeert alles in de fabrieken! En dat is te zien. Robots, de nieuwste controleapparatuur, gigantische hallen geweldig ingericht en super schoon. Zelfs met een plantenwand en een efficiënte super moderne aanpak. Even scannen en je weet precies wat je moet doen. Er kan variërend precisie materiaal geproduceerd worden. Door de nieuwste apparatuur gecontroleerd, zodat alles klopt. Ze produceren onder andere voor de vliegtuigindustrie. Ed krijgt een Italiaanse super koffie, hij is helemaal blij. Tot slot krijgen we ook nog een appel gestookte cider mee. Mag ik foto’s nemen van de truck? Natuurlijk!

We gaan je blog volgen.

Castillo de Loarre

Jullie moeten het kasteel van Castel Loarre bezoeken, dus dat gaan we doen. Alles onderweg naar het kasteel is mooi. De bergen, dalen, kleuren, rivieren, dammen, todos. Het kasteel zelf is indrukwekkend. Gebouwd in de elfde eeuw! Hier is de film Kingdom of Heaven opgenomen. Waanzinnig mooi ligt het in een lang uitgestrekt kleurrijk dal tegen de bergwand aan. Niet te dicht, zodat er goed uitzicht is naar drie zijden en de rug bedekt. Je kunt hier goed vliegen als het minder stormt dan vandaag. Twee enorme torens zijn nog intact, de binnenplaats is ruim en in vroegere tijden vast overdekt geweest. De wind waait stevig door het dal en door de gangen, brr. Je zal in deze afgelegen plek je leven hebben moeten doorbrengen. Indrukwekkend in de natuur, maar gruwelijk eenzaam oogt het. In die tijd zat er een heel garnizoen dus dat zal wel mee zijn gevallen. Samen met koning Sancho Ramirez. In een van de torens is veel intact er is een WC uit die tijd bewaard gebleven met ronde houten deksel en uitgehouwde wasbak. Een verdieping hoger een grote open haard. De Romaanse kapel met uitgehouwde pilaren en een mooie echo is indrukwekkend. We zingen er samen een deuntje dat mooi weerkaatst.

Naar Navarra

Terwijl we langs een groot meer rijden Embalse de Yesa komen we onverwacht bij Balneario de Tiermas een natuurlijke bron terecht. Vol verbazing kijken we hoe de Spanjaarden de steile helling afdalen met hun auto’s. Als we ontdekken wat de oorzaak is van hun enthousiasme dalen we ook af. Tussen de Ruïnes van huizen is een natuurlijke bron. Het ziet er uit als oude thermale baden. Snel trekken we de badkleding aan en gaan te water. De wind is bar en koud en de wolken niesen. In het water is het zalig en met de zwavel in de neus lijkt alles gezond. Voor de avond valt vertrekken we de steile helling weer op. We besluiten de Pyreneeën te volgen en slapen in Pamplona.

Related posts

3 Thoughts to “van Aragon naar Navarra”

  1. Jesse bos

    He carolien, leuk om jullie te volglen! Wat een ellende met die dieselolie…. Ik word steedsnieuwsgieriger waarjullie van plan zijn naar toe te gaan….!

  2. Herman broenland

    Geweldig verhaaal, jullie maken mooi dingen mee
    ,

  3. Wij ook in iedergeval zuid Spanje en later Marokko. Nog best koud hier Bilbao nu!

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )