Expeditie Portugal 

Van Beiras naar Estremadura

Onder Porto wordt het land mooier. Rauwer minder troep meer natuur. Grote groepen piepkleine zilvergrijze en blauwe vogeltjes kondigen de omslag aan. Grote onstuimige onweerswolken blazen de golven naar grote hoogte. De hele nacht hebben we het gevoel alsof we aan boord van een schip slapen.

Later rijden we door enorme bossen. Het blijken grote plantages er wordt rubber geoogst. We meten de armoede af aan het aantal boven matig opgemaakte vrouwen dat aan randen van bossen zit. Het zijn prostituees, die zo aan de noodzakelijke inkomsten proberen te komen.

Torreira

Het vissersdorpje is een verademing. We staan vlak bij een adembenemend mooi haventje en de vissers wassen hun vangst vlak voor onze ogen. Echte mannen groot en sterk die lekker rauw met elkaar aan de slag zijn. Hulpvaardig wordt een loeizware motor op de schouders gehesen. De taken zijn onderling verdeeld naar kunnen. De oudste maakt de boten schoon. Iedereen is onderdeel van het geheel. De opbrengsten worden samen verdeeld. We lopen naar de andere zijde van het dorp waar de zee op het strand ketst en de wind stevig op de kade staat te blazen. Daar eten we een heerlijke vis aan de bar van de plaatselijke visgoeroe. Eerst krijgen we een bord met schelpen, schaaldieren en slakken en daarna kiezen we de vis uit die voor ons klaargemaakt gaat worden. Die wordt na de keuze afgewogen, zodat je weet wat het kost. Hoe wilt u hem hebben?

Fiqueira da Foz

Het stormt tijdens onze aanwezigheid in Figuera da Foz. We wandelen in de regen over het super mooie ruime gouden strand. Je ziet iedereen in de zomer al hutje aan mutje liggen. Nu is het op de zeemeeuwen na stil. De wind striemt in ons gezicht. Na de nodige drankjes en de verplichte voetbalwedstrijd (dit keer Manchester City tegen United en de goede wint Julian!) rennen we via afdakjes terug naar de truck. Het is ondertussen veel harder gaan regen. We koken tegen de avond zelf wat in de truck. Een keer nat worden is wel genoeg. Het water valt ondertussen met bakken uit de hemel. De buurman laat tot drie keer toe de hond uit in dit echte hondenweer.

Baleal

We belanden in Baleal in het surfparadijs met twee stranden in verschillende windrichtingen. De zon laat zich regelmatig zien en nadat de wind flink afneemt van storm naar een windkracht of drie wordt het steeds aangenamer. De surfdudes stromen toe. De planken komen uit de wagens en de garages. De mensen zijn relaxed en de omstandigheden ingericht op reizigers. In een top wasserette doen we de was. Dat was wel weer nodig. 30 minuten draaien en 10 minuten drogen, top! We blijven langer en genieten van het echte vakantiegevoel, zolang het kan!

Related posts

One Thought to “Van Beiras naar Estremadura”

  1. Hi Carolien,

    Mijn vader stuurt je verhalen steeds aan mij door, ontzettend leuk!

    Robert Iske

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )