Expeditie Spain 

vijf sterren stekken…

Op onderzoek naar vijf sterren plekken reizen we de oostkust van Spanje af. Struinen door Frankrijk op zoek naar nieuwe stekken. Best lastig als je al zo lang vliegt. Tot we uiteindelijk vlak onder Luxemburg bijna thuis zijn.

Cerro Castellar 16 May 2023 24°

We staan op de landing van een vijf sterren vliegplek en lezen dat je niet hoger mag dan 1200 meter vanwege de CTR van Valencia. De wind staat keihard te beuken langs de heling, waardoor we de campers recht neerzetten en een borrel drinken. Vanavond staan we weer met geweldig uitzicht in de bergen. We kijken links naar een mooi gelegen dorpje met oude kerk en rechts het brede dal in. Wat een heerlijke plek. We gaan langzamerhand weer naar het noorden. Vandaag hebben we ruim 200K afgelegd van de provincie Murcia naar Valencia. We plannen de reis zo dat we rustig rijdend, voor zover dat kan, om 2 juni weer op het Verloreneind te zijn.

Cap de Salou-Nostra Senyora de Nuria 17 May 2023 26°

We staan in Salou… per ongeluk op de laatste parkeerplaats. Vlak bij de vuurtoren in het noordelijkste puntje van Salou, vlak bij een uitzichtpunt. We mochten daar niet rijden bleek later, laat staan overnachten. Het uitzicht is mooi en de nacht in een stedelijk gebied aardig rustig, kan beter, zullen we maar zeggen. We proberen zo onopvallend mogelijk te zijn. Ha ha met zo’n rood bak beest en zo’n opvallende kampeertruck eigenlijk gans onmogelijk. We hebben uiteindelijk best goed geslapen en nog een leuk loopje gehad langs de steile kusten. Ook Mickey nog even uitgelaten aan het lijntje, daar word je lekker zen van, dat dan weer wel.

Montblanc 18 May 2023 21°

Ook vandaag is het weer feest. We maken een exclusieve 4×4 excursie in Red op een mega smal pad naar de start. Bovenop bij een grote zendmast ligt aan de westzijde een klein startplekje met een geweldig mooi uitzicht. We leggen de vleugels klaar en wachten, zij aan zij op een hele grote bank, op de conversie waar deze streek zo berucht om is. Als de wind wat zachter lijkt te worden, want belangrijk om tijdig in de lucht te hangen als de conversie komt, pakken we alles op om klaar te gaan staan. Dan arriveert bovenop een auto met een Spaanse kentekenplaat. Er komen enkele lokale piloten aan. We leggen de schermen nog even aan de kant. Lokale info is altijd fijn.

Achteraf gelukkig, dat zij net aankwamen, terwijl wij zo ongeveer klaar stonden op de start. En paar minuten later en we waren vertrokken, met alle gevolgen van dien. Pep, de met zes vliegjaren, de meest ervaren pilot, vertelt ons over de specifieke omstandigheden. Hij woont op 20k en komt hier regelmatig. Vliegt zo’n tweeduizend (!) uur per jaar. Vandaag heeft hij speciaal vrij genomen hiervoor, maar het mag vandaag niet baten. De omstandigheden, die normalerwijze een geweldige over land vlucht mogelijk maken, blijven uit. Tevergeefs analyseren we de lucht en de wolken, het wordt uiteindelijk een uitblijvende conversie. De westenwind blijkt te sterk en drukt de oostelijke sea breeze weg, jammer.

Een jonge eagere pilot met achteraf slechts twee jaar ervaring, zet toch op… en schiet als een komeet met een enorme snelheid 6, 8 meter de lucht in. Komt slecht in zijn harnas…bediend zijn speed, gelukkig, met de handen…en knalt bijna tegen de enorme mast aan. Als hij later, nadat hij is uitgezakt aan de lijzijde, weer omhoog is gelopen, spreekt zijn gezicht boekdelen.

Op de grond was het beter vertoeven dan in de lucht.

Rond een uur of drie staat de wind nog steeds op een ruime 30k en besluiten we in te pakken. Rond vertrek neemt het even flink af en kunnen de achtergebleven piloten wegkomen en nog wat soaren. Veel meer zit er niet meer in. De zon komt nauwelijks door het wolkendek, waardoor de thermiek verborgen is. Als wij de spannende weg weer naar beneden hebben gereden, zien we nog net dat het landen ongeveer rechtstaand omlaag gaat. We hebben een goede beslissing genomen en rijden naar Mont Blanc.

Ja! Mont Blanc geen berg, zelfs geen bergstadje, maar een lieflijke oude stad in Noord Spanje. We wanen ons in de middeleeuwen. Genieten van de cervesas sin en con en de ontdekte rode wijn met citroensap. Wat een vondst in het warme weer, heerlijk. Na een lekkere Spaanse maaltijd met de locals lopen we terug naar Red en de groene Zen Van voor een welverdiende nachtrust.

Heftige turbulentie, waarom nu? 26 May 2023 25°

We reizen in het voorjaar en het is turbulenter vliegen, dan we gewend zijn. Waarom is dat zo? In de laatste Cross Country wordt uitgelegd (vrij vertaald naar NL) dat in het perspectief van de lengte van de dag en de hoge maan en de hoek van de zonde lente net is als de herfst, maar dan omgekeerd. Huh. OK, ik ga mijn best doen deze theorie goed te vertalen en te begrijpen. Waarom er geen verschil is tussen de lente en de herfst. Gedurende de equinox op 21 maart en 21 september zijn de dagen even lang. Ook de zon bereikt dezelfde hoogte als bij volle maan. Midden april bereikt de zon dezelfde hoek als de laatste dagen van augustus. En de overige dagen zijn omgekeerd gelijk.

Daar zit het verschil niet in. Waarom is de lente dan zoveel heftiger om te vliegen. Wat maakt het verschil? Het verschil zit in de noordelijke hemisfeer met meer midden latitude cyclonen in de lente, die er niet zijn in het najaar. Want er is zo vlak na de winter, nog steeds een sterke noordelijke koude temperatuur gradiënt in de lucht aanwezig. Door veel besneeuwde bedekte en dus koude hellingen krijg je hoge latitude (verschil koud en warm). Dit veroorzaakt in het midden een latitude cycloon, een botsing van koud met koudere lucht. Een lagedrukgebied met een bulls Eye van lage druk aan de oppervlakte. Dit met toenemende warme en koude fronten veroorzaakt een gigantische mixer. Kortom turbulente lucht. Daarbij brengt het weersysteem warme subtropische lucht van het zuiden naar het noorden. Dit warmte front botst met de nog steeds relatief koude pool lucht, die zich naar het zuiden verplaatst, als een actief kou front. Waar deze twee elkaar treffen zijn de temperatuurverschillen heftiger in de lente, dan de al opgewarmde luchten, bergen en dalen in het najaar. Aha, niet gek dus, dat het turbulenter is in het voorjaar dan in het najaar. Als je mijn vertaling niet begrijpt, lees de laatste Cross Country in het Engels 😇😆

Onze laatste ****** plek 29 May 2023 23°

De hele vakantie door zoeken we goede vliegstekken. Meestal selecteren we vijf sterren plekken, maar dat is geen garantie op vlieg succes. Ondertussen denken we zelfs dat het een garantie is voor probleempjes. Niet echte grote maar van die zoals…. Teveel wind, verkeerde scherm mee, slecht bereikbaar, bomen op de verkeerde zijde van de start met de aanwezig wind, uitblijvende conversie enzovoort. Op onze laatste vijf sterren plek draait de wind continu. Ook staat bij wel en niet aan. En dan bedoel ik ook echt van 1 meter per seconde (te weinig) naar 13 meter per seconde (veel te veel). Zelfs voor onze kleine schermpjes, die we vandaag terecht mee hebben genomen in de klim van 150 meter omhoog. Anyway we hebben ons loopje weer gehad en genieten van wat klooien met de schermpjes en het uitzicht. Zo de boel weer inpakken en lekker omlaag lopen. Vanavond lekker hier overnachten met een goede maaltijd en morgen vroeg weer op. Daarna gaan we goedkoop tanken in Luxemburg, dat is wel fijn met ons ‘slurp monster’. We hebben met de laatste tank in Spanje de dure prijzen in Frankrijk kunnen overslaan yes!

Related posts

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )