Expeditie Maroc 

Weer aan de kust

Nog een laatste bergketen en we komen aan het stadje Sidi Ifni aan de kust in het zuiden van Marokko. Heerlijk de kust: lekker visjes eten, staren over de zee en vanzelfsprekend soaren.

Sidi Ifni

In het pittoreske stadje Sidi Ifni staan de campers zij aan zij op de parkeerplaats camping aan zee. Onderaan het stadje. De art deco bezienswaardigheden en het fijne zandstrand trekken heel wat toeristen, desondanks blijft het een aardig stadje. Boven staan de Marokkanen vanaf een hoge uitkijkpost hangend over de reling naar het uitheemse leven te kijken. Soms wordt er een foto van de toeristen gemaakt. Iets verder is nog een camping met keurige afscheidingshaagjes. We besluiten al snel dat we daar niet tussen gaan staan en rijden na een drankje op het terras verder langs de grillige kust.

De zwarte stenen rotsformaties lopen soms ver door in de zee. We zien al snel vissers hun hengels uitwerpen. Zouden ze wat vangen zo dicht aan de kust? Die nacht staan we bij een vissershaven en lopen het gebied van vissershuisjes in om te zien of we een visje kunnen kopen. Het lukt niet, de vangst is al weg gebracht.

Vliegen bij Merhleft

Later ontmoeten we een Duitse parapent pilot waarmee we afspreken de volgende morgen te gaan vliegen. Het weer ziet er goed uit. De vliegstek is een bekende stek het is bij Nigel en Nit D’Aigle. Het is een mooie bergstek met een goede aangelegde startplek en mogelijkheid om te toplanden. Wat we later na een heerlijke vlucht ook doen. En hier zijn ook biertjes te krijgen! We ontdekken verschillende vliegsteks en maken wat vluchten boven het Marokkaanse landschap met uitzicht op de zee. We vermaken ons prima!

’s nachts staan we op verschillende plekjes tussen de cactussen aan de grillige zee. Soms stormt de wind over het water naar de kust en schudden we heen en weer. Dan weer staan we in de luwte van een rotsformatie. Sommigen zijn wel een meter of 80 hoog. Een andere nacht staan we vlak bij een huisje wat leeg lijkt te zijn. We ontdekken dat er een ouder echtpaar woont.

Surfdudes in Marokko

Iets verder de kust af naar het Noorden tussen Agadir en Essaouira komen de surfdudes surfen en les volgen. We zien vooral blanke jonge jongens van begin 20. Soms liggen er wel meer dan dertig in de zee te wachten op een grotere golf. Het is opmerkelijk hilarisch om ze te bekijken en hard te zien werken op de minimale golven. De stoere blikken en ontblote borsten als ze weer aan land komen zijn een enorm contrast met de Marokkaanse meer traditionele cultuur. Soms staan jonge jongens met ontzag te kijken en zie je moeders meewarig het hoofd schudden. De vooral Marokkaanse jongens die surfen en vliegen zijn duidelijk moderner dan de mensen die we voornamelijk zien. Wat leuk is dat de cultuur om stranden op te ruimen ook zijn weg heeft gevonden naar de Marokkaanse surfdudes. We zien twee jongens enkele uren rotzooi opruimen. Dat werd dan wel aan het eind allemaal in de fik gestoken.

Roedels honden

’s nachts blaffen de roedels honden die verspreid rondlopen. Ze bakenen hun territorium voor elkaar af. Mensen zijn voor hen niet van enig belang. Wij liggen er wakker van, het zal hun een zorg zijn. We zien regelmatig groepen van 7 tot ruim 15 honden het land onderling verdelen. Ze kunnen ook gemakkelijk leven want de lokale bewoners gooien hun huisvuil simpelweg in de bosjes of de berg af richting rivier. Ongelooflijk zonde voor de mooie natuur. Op elk strand liggen de plastic resten en andere troep verspreid in het rond. Niet aangenaam en bijzonder lastig met het soaren als er weer een restant plastic aan een lijn blijft hangen.

Related posts

3 Thoughts to “Weer aan de kust”

 1. Claudia

  Heerlijk om te lezen wat jullie allemaal tegen komen onderweg en wat jullie doen! Een vriendin van mij heeft onlangs wekenlang gesurft in Marokko. Ws helemaal een unicum daar; een vrouw op een surfplank. Jullie zijn nu halverwege Marokko zo te zien. Ben benieuwd naar jullie verdere route en verhalen. Geniet lekker verder!
  X
  Clau

 2. Robert Iske

  Hi Carolien en Edgar,

  Ik heb nu zelf een account aangemaakt zodat mijn vader niet steeds jullie prachtige verhalen hoeft door te sturen. Ontzettend leuk om te lezen wat jullie allemaal mee maken!

  Veel reisplezier.

  Robert Iske

 3. Leuk om te horen Robert!

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )