Expeditie Portugal 

Zwermende camperaars in de Algarve

In de Algarve zwerven groepen camperaars rond van badplaats naar badplaats. Net als de zigeuners onderweg met hun huis en raad. Kleine clans van Fransozen, Nederlanders, Duitsers, Britten en Portugezen.

Vooral de eerste vier klitten samen. Heb je Henk en Gerry al gezien, die waren eergisteren in Tavira. Nel en Simon, die zijn met de Kerst in Lagos. Waar gaan jullie de Kerst vieren? Komen jullie kinderen ook? Nieuwjaar bij Adam en Eva of gaan jullie naar het vuurwerk in Alvor. Het is net een groep zwermende vogels, die elkaar nauwlettend in de gaten houden en toch ook de eigen vrijheid willen behouden.

Heel knus soms, heel beklemmend tegelijkertijd.

Campismos

De plaatsen aan het strand zijn populair, vooral de goedkoopste dicht bij een binnenstadje met terrasjes en restaurantjes. De NKC kampeergids geeft een goede doch staccato aanwijzing. Camperplaats op kleibodem met regen een groot modderbad. Op 500 meter van strand. Mooi betegeld geen water beschikbaar. Centrum op 700 meter. Alleen water tussen 09.00 en 17.00. Vlonders tot aan het strand. Betegelde looproutes. Handig als je minder mobiel bent en je met een scootmobiel of looprek moet verplaatsen. We komen een aantal doorzetters tegen. Sowieso lef om met of zonder beperkingen je niet te laten stoppen om de zon op te zoeken. We grijnzen om de brutalen met ‘wir verprassen das Erbe unserer Kinder!’ achter op de camper.

In de vrije natuur staan of op gewone parkeerplaatsen dat is iets wat de jongeren doen en gezinnen met jonge kinderen. Lef hebben, proberen en gewoon ervaren of het kan en simpel weggaan als het niet mag. Het zand in rijden kan natuurlijk ook niet met een witte camperbak, die laag op de weg ligt. Dit zijn de locaties voor de busjes, de 4×4’s en de expeditietrucks. Dat is dan gelijk heel ander volk. Gewend aan minder luxe en ondernemend op een ander niveau. Samen de problemen oplossen. De gesprekken hebben andere thema?s. Waar is het surfbaar. Hoe kom je aan de juiste tickets naar Marokko. Hoe douchen jullie? Waar gaan jullie heen, zijn jullie geweest. Waar kun je interessant staan in X, Y en Z. Hoe lang ben je onderweg? Het leven gaat om de basiszaken verblijven, wassen, eten en drinken.

Camper dieren

Het is zelden alleen onderweg. De meeste camperaars zijn stellen. Zij hebben vaak een dier, meestal een hond bij zich in alle soorten en maten. Heel soms is er een kat mee of nog exotischer parkieten ;). Die moeten onderweg natuurlijk regelmatig uit gelaten worden, dat is soms een hele kunst. Regelmatig zit zo’n beestje alleen in de camper en gaat blaffen. Bij het installeren van de camper is het aan te raden om niet direct naast een camper met hond te gaan staan. De kans is groot dat je s-nachts of heel vroeg in de ochtend wakker wordt geblaft. En dat is wel het laatste wat je wil op reis.

Tips en trucks voor en door de ervaren camperaar

De betutteling kan onderling heel groot zijn. Let op waar je je grijze water laat. Niet zomaar weg laten lopen. Ook niet als het schoon water is… want de campermaffia komt je terecht wijzen. Zet je camper zo neer dat anderen er geen last van hebben, maar pas op voor te grote ruimten. Hoe dat er precies uit ziet, verschilt vanzelfsprekend per camperaar. De praatjes zijn niet van de lucht en tsja waar moet je het anders over hebben. Grappig zijn soms de betweters met gesprekken over de politiek, die kun je lekker voeden en daar is Edgar goed in. Of de vragen die je moet beantwoorden om de ander te laten ervaren dat die het beter weet dat stemt het gemoed tevreden. Vragen, zoals waar kun je altijd water halen. Nee dat zijn niet de supermarkten waar je op veel plaatsen terecht kan, maar het zijn de begraafplaatsen, die hebben altijd een kraan voor het bewateren van de bloemen en de planten op de graven…

Related posts

One Thought to “Zwermende camperaars in de Algarve”

  1. Reacties

    Alexander Noorman van der Dussen Hey lief oud vriendinnetje, een fijn uiteinde, jij en je liefde, x

Comments are closed.

Array ( [marginTop] => 100 [pageid] => @FollowTheRedDot [alignment] => left [width] => 292 [height] => 300 [color_scheme] => light [header] => header [footer] => footer [border] => true [scrollbar] => scrollbar [linkcolor] => #2EA2CC )